Bloc


El món cultural llegeix Rodoreda PDF Imprimir Correu
Escrit per Assumpció Vila   
Dimarts, 13 de Gener de 2009 21:38

Última actualització ( Dissabte, 28 de Març de 2009 09:18 )
 
Revista num. 66 ja disponible PDF Imprimir Correu
Escrit per Administrator   
Dissabte, 20 de Desembre de 2008 18:14

Ja podeu trobar a la secció de "Revistes PDF" el número 66 de Parlem de Sarrià en aquest format. Disfruteu-la.

 

 

 
Comentari de lectura PDF Imprimir Correu
Escrit per Àngel Garcia   
Dilluns, 24 de Novembre de 2008 19:31

 

EL TRESOR DE L’ILLA DEL TRESOR
(Las últimas voluntades del caballero Hawkins)


Àngel Garcia

En una de les parades de llibres de vell de la última fira del paper de Sarrià, em va cridar l’atenció un llibre (del qual n’havia llegit algun comentari) editat l’any 2002 i reeditat recentment, escrit per l’asturià Jesús del Campo i que porta per títol Las últimas voluntades del caballero Hawkins.

Jim Hawkins, el jove personatge protagonista de L’illa del tresor de R. L. Stevenson (interessant novel·la d’aventures i altres coses, que tots els adolescents haurien de llegir), torna de l’illa amb una gran fortuna i, disposat a no parlar mai més d’aquell terrorífic viatge, reobre l’hostal de l’Almirall Benbow del qual havia sortit, per convertir-lo en “un lloc diferent de qualsevol altre, un niu de conspiradors al servei de la imaginació en el qual els hostes vagin llegant-me una herència de paraules que jo hauria de saber teixir per d’aquesta manera eixamplar els meus coneixements del món” en paraules del personatge mateix.

D’aquesta manera hi desfilen un jove francès amant de la Il·lustració i dels escacs que li fa de professor de llengua; un mariner i mig pirata anglès retirat, amant del whisky i la pesca; un personatge de l’aristocràcia londinenca, un gentleman, acompanyat de la seva jove filla i de qui Hawkins s’enamorarà apassionadament; un pintor holandès; un militar prussià; un escocès tornat del Canadà; un genovès músic que ni és genovès ni és músic i que serà assassinat a l’hostal, o dos cavallers espanyols que discuteixen sovint, entre altres personatges.

(Premeu "Llegir més" per a la lectura de l' article complet)

 

Última actualització ( Dissabte, 28 de Març de 2009 09:15 )
Llegir més...
 
Història i mites: Guerra del Francès i Serrallonga. PDF Imprimir Correu
Escrit per Roger Casero   
Dissabte, 15 de Novembre de 2008 00:50
 
 
Dissabte passat es va fer, a Sarrià de Ter, la primera de les dues xerrades sobre la Guerra del Francès d'un cicle organitzat per GERDS de Ter, el grup editor de la revista Parlem de Sarrià.


El polític i historiador Lluís Maria de Puig va fer, en realitat, una mena de classe magistral sobre els setges de Girona de la Guerra del Francès. Mereix la seva intervenció un post específic (que encara no he fet), però ho recordo perquè precisament la meva pregunta, després de la seva intervenció, era sobre els mites que, des de totes les perspectives i opcions (vencedors i vençuts, dretes i esquerres) es generen dels fets històrics. I aquests dies sobre aquesta qüestió també ha escrit i reflexionat l'historiador Genís Barnosell.

Només cal llegir el llibre Girona i la Guerra del Francès (1808 - 1814), publicat per l'Ajuntament de Girona, on hi ha escrits de Lluís Maria de Puig i d'altres historiadors, com Genís Barnosell, coordinador també del llibre, per veure fins a quin punt es van mitificar personatges més aviat maquiavèl·lics!... alguns dels quals, com denuncia el propi de Puig, encara amb carrers dedicats a Girona... (Premeu "Llegir més" per a l' article complet)

 

Última actualització ( Dissabte, 28 de Març de 2009 09:14 )
Llegir més...
 
Sarrià de Ter, el paper de la història PDF Imprimir Correu
Escrit per Josep Brugada   
Diumenge, 02 de Novembre de 2008 17:32

No hi ha dubte que l'arqueologia i els arxius -sobretot els gironins- encara ens amaguen fets i documentació. A mesura que els col·laboradors anàvem aprofundint i revisant els capítols, hem anat trobant més materials, antics i moderns. Hem estirat el fil d'Ariadna fins allà on ens ha estat possible, i al cap i a la fi, bo i posant en ordre tots els materials, hem apreciat que encara ens queda feina per fer. Comptat i debatut, però, podem demostrar avui, més i millor, que un poble el qual en aparença no semblava que tingués massa història, en té i molta! Com no podia ser altrament, fins i tot tenim referents prehistòrics, tenim a més, història antiga, ibèrica, romana, visigòtica, medieval, moderna, contemporània i un aplec d'història col·lectiva que no podíem passar per alt: història del folklore, dels costums, de la industrialització, de la demografia, del medi natural, dels artistes, la història del teatre a Sarrià de Dalt, la història d'un esport pioner, que amb més de cinquanta anys a Sarrià molts vam conèixer i vam practicar amb el nom de balonmano, l'origen i el desenvolupament d'un grup juvenil i una revista que també deixaren petja política i intel·lectual en els darrers anys del franquisme, Carrilet, etc. Tota aquesta història col·lectiva va ser Sarrià...

 
<< Inici < Anterior 11 12 Següent > Fi >>

Pàgina 11 de 12