Parlem de Sarrià - La revista de Sarrià de Ter
Història i mites: Guerra del Francès i Serrallonga.
Escrit per Roger Casero   
Dissabte, 15 de Novembre de 2008 00:50
 
 
Dissabte passat es va fer, a Sarrià de Ter, la primera de les dues xerrades sobre la Guerra del Francès d'un cicle organitzat per GERDS de Ter, el grup editor de la revista Parlem de Sarrià.


El polític i historiador Lluís Maria de Puig va fer, en realitat, una mena de classe magistral sobre els setges de Girona de la Guerra del Francès. Mereix la seva intervenció un post específic (que encara no he fet), però ho recordo perquè precisament la meva pregunta, després de la seva intervenció, era sobre els mites que, des de totes les perspectives i opcions (vencedors i vençuts, dretes i esquerres) es generen dels fets històrics. I aquests dies sobre aquesta qüestió també ha escrit i reflexionat l'historiador Genís Barnosell.

Només cal llegir el llibre Girona i la Guerra del Francès (1808 - 1814), publicat per l'Ajuntament de Girona, on hi ha escrits de Lluís Maria de Puig i d'altres historiadors, com Genís Barnosell, coordinador també del llibre, per veure fins a quin punt es van mitificar personatges més aviat maquiavèl·lics!... alguns dels quals, com denuncia el propi de Puig, encara amb carrers dedicats a Girona... (Premeu "Llegir més" per a l' article complet)

 

Última actualització ( Dissabte, 28 de Març de 2009 09:14 )
Llegir més...
 
Sarrià de Ter, el paper de la història
Escrit per Josep Brugada   
Diumenge, 02 de Novembre de 2008 17:32

No hi ha dubte que l'arqueologia i els arxius -sobretot els gironins- encara ens amaguen fets i documentació. A mesura que els col·laboradors anàvem aprofundint i revisant els capítols, hem anat trobant més materials, antics i moderns. Hem estirat el fil d'Ariadna fins allà on ens ha estat possible, i al cap i a la fi, bo i posant en ordre tots els materials, hem apreciat que encara ens queda feina per fer. Comptat i debatut, però, podem demostrar avui, més i millor, que un poble el qual en aparença no semblava que tingués massa història, en té i molta! Com no podia ser altrament, fins i tot tenim referents prehistòrics, tenim a més, història antiga, ibèrica, romana, visigòtica, medieval, moderna, contemporània i un aplec d'història col·lectiva que no podíem passar per alt: història del folklore, dels costums, de la industrialització, de la demografia, del medi natural, dels artistes, la història del teatre a Sarrià de Dalt, la història d'un esport pioner, que amb més de cinquanta anys a Sarrià molts vam conèixer i vam practicar amb el nom de balonmano, l'origen i el desenvolupament d'un grup juvenil i una revista que també deixaren petja política i intel·lectual en els darrers anys del franquisme, Carrilet, etc. Tota aquesta història col·lectiva va ser Sarrià...

 
La Guerra del Francès i Sarrià de Ter
Escrit per Roger Casero   
Diumenge, 02 de Novembre de 2008 17:12

Des de la revista Parlem de Sarrià hem organitzat, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sarrià de Ter, dues xerrades sobre la relació de Sarrià de Ter amb la Guerra del Francès i, en especial, amb els setges de Girona, pels propers dissabtes 8 i 15 de novembre. D'altra banda també hem programat, pel diumenge 16 de novembre, una visita guiada per les muralles de Girona per rememorar els fets succeïts ara fa 200 anys.

Serà una bona ocasió, el cicle de xerrades, per conèixer un xic més la nostra història, la història de Sarrià de Ter. Com d'altres poblacions a l'entorn de Girona, Sarrià de Ter va jugar també un important paper en els setges de Girona de la Guerra del Francès, amb indrets clau com el Pont de l'Aigua, sobre el riu Ter i el Pi de la Bateria, a Sarrià de Dalt, patint-los i patint-ne també les conseqüències...

Us convidem a assitir-hi, compartint retalls de la nostra història i, sobretot, una bona estona en bona companyia i coneixements... Les xerrades, que aniran a càrrec dels historiadors Lluís Ma. de Puig i Francesc Xavier Morales, es faran a la sala gran de "El Coro" de Sarrià de Ter (c/ Firal, 92).

-------------------------------

pd: sobre els Setges de Girona ha escrit (i parlat, i pensat i organitzat) molt en Genís Barnosell (Història! Bloc de Genís Barnosell), entre d'altres a Girona i la Guerra del Francès (1808 - 1814) i a Memòria i mite dels setges de Girona, 1808-2008 (2008) en dos breus apunts que podeu ampliar si llegiu el llibre Girona i la Guerra del Francès (1808 - 1814), publicat per l'Ajuntament de Girona.

Última actualització ( Diumenge, 02 de Novembre de 2008 17:14 )
 
<< Inici < Anterior 1 2 3 4 5 6 Següent > Fi >>

Pàgina 6 de 6