Parlem de Sarrià - La revista de Sarrià de Ter
Homenatge a Carles Rahola
Escrit per Roger Casero   
Diumenge, 08 de Març de 2009 15:52

 



GERDS, Grup Editor de la Revista de Sarrià de Ter, ens hem adherit a l'HOMENATGE A CARLES RAHOLA

 

Girona per la memòria: acte cívic d'homenatge a Carles Rahola, el proper diumenge 15 de març

Comissió Cívica* pro-homenatge a Carles Rahola, en ocasió del 70è aniversari de la seva execució, ha convocat un acte cívic d'homenatge a Rahola per al proper 15 de març -diumenge- a les 5 del matí, al Cementiri vell de Girona.

Carles Rahola i Llorens (Cadaqués, 1881-Girona, 1939) va ser un home just. Escriptor, periodista i erudit, va deixar testimoni del seu temps i de la seva ciutat i li va tocar viure en una època en què la raó es pagava amb la vida. Ara, 70 anys després de la seva mort tràgica -el 15 de març de 1939-, amb aquest homenatge volem recordar i recordar-nos el valor que té encara per a tots nosaltres el seu nom com a símbol de convivència, de fraternitat i de compromís cívic.


«No crec deixar cap enemic en aquesta terra, en la dolça Catalunya que he estimat tant, en aquesta Girona dels meus amors, ni tampoc fora d'ella.» [de la carta de comiat que Carles Rahola va escriure als seus familiars, moments abans de ser afusellat]

Adhesions al Facebook i via correu-e

La Comissió Cívica ha obert a Facebook el grup Homenatge a Carles Rahola per tal de sumar-s'hi públicament, persones i entitats: >
facebook.com

(Premeu "Llegir més" per a la lectura completa de l' article) 

 

Última actualització ( Dissabte, 28 de Març de 2009 09:13 )
Llegir més...
 
Les conferències “Girona i la guerra del Francès”, a Internet
Escrit per Roger Casero   
Diumenge, 08 de Març de 2009 15:35

Article de l'historiador Genís Barnosell publicat al seu bloc: Història! Bloc de Genís Barnosell

Les conferències “Girona i la guerra del Francès”, a Internet

Les conferències “Girona i la guerra del Francès”, que vaig tenir el gust de coordinar, i que ja van ser editades en format paper per l’Ajuntament de Girona [VVAA, Girona i la Guerra del Francès (1808 - 1814), Girona, Ajuntament de Girona, 2008], ja estan disponibles en format digital a la web del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l’ajuntament de Girona. Les conferències, relacionades totes amb l’experiència històrica que va suposar la guerra del Francès a la ciutat de Girona, són les següents:

Girona i la Guerra del Francès (1808-1814)
Com estudiar la Guerra del Francès a Girona, de Jordi Bohigas
Napoleó i la seva època, d’Anna M. Garcia
Els efectes socials i econòmics de la Guerra del Francès, de Rosa Congost
Els setges de Girona, de Lluís Maria de Puig
La ciutat de Girona i la Guerra del Francès: urbanisme i arquitectura, de Ramon Ripoll
Memòria i mite dels setges de Girona, 1808-2008, de Genís Barnosell

(la numeració de pàgines és la mateixa que la del llibre; la versió d’Internet inclou totes les conferències, menys el pròleg de l’alcaldessa de Girona, Anna Pagans, i la introducció del coordinador del cicle, Genís Barnosell)

Notícies sobre aquestes conferències:
- Jordi Bohigas obrirà demà el cicle “Girona i la Guerra del Francès”, a Diari de Girona
- Editen les conferències… El Punt

I un resum de la meva conferència concreta, aquí

 
El món cultural llegeix Rodoreda
Escrit per Assumpció Vila   
Dimarts, 13 de Gener de 2009 21:38

Última actualització ( Dissabte, 28 de Març de 2009 09:18 )
 
Revista num. 66 ja disponible
Escrit per Administrator   
Dissabte, 20 de Desembre de 2008 18:14

Ja podeu trobar a la secció de "Revistes PDF" el número 66 de Parlem de Sarrià en aquest format. Disfruteu-la.

 

 

 
Comentari de lectura
Escrit per Àngel Garcia   
Dilluns, 24 de Novembre de 2008 19:31

 

EL TRESOR DE L’ILLA DEL TRESOR
(Las últimas voluntades del caballero Hawkins)


Àngel Garcia

En una de les parades de llibres de vell de la última fira del paper de Sarrià, em va cridar l’atenció un llibre (del qual n’havia llegit algun comentari) editat l’any 2002 i reeditat recentment, escrit per l’asturià Jesús del Campo i que porta per títol Las últimas voluntades del caballero Hawkins.

Jim Hawkins, el jove personatge protagonista de L’illa del tresor de R. L. Stevenson (interessant novel·la d’aventures i altres coses, que tots els adolescents haurien de llegir), torna de l’illa amb una gran fortuna i, disposat a no parlar mai més d’aquell terrorífic viatge, reobre l’hostal de l’Almirall Benbow del qual havia sortit, per convertir-lo en “un lloc diferent de qualsevol altre, un niu de conspiradors al servei de la imaginació en el qual els hostes vagin llegant-me una herència de paraules que jo hauria de saber teixir per d’aquesta manera eixamplar els meus coneixements del món” en paraules del personatge mateix.

D’aquesta manera hi desfilen un jove francès amant de la Il·lustració i dels escacs que li fa de professor de llengua; un mariner i mig pirata anglès retirat, amant del whisky i la pesca; un personatge de l’aristocràcia londinenca, un gentleman, acompanyat de la seva jove filla i de qui Hawkins s’enamorarà apassionadament; un pintor holandès; un militar prussià; un escocès tornat del Canadà; un genovès músic que ni és genovès ni és músic i que serà assassinat a l’hostal, o dos cavallers espanyols que discuteixen sovint, entre altres personatges.

(Premeu "Llegir més" per a la lectura de l' article complet)

 

Última actualització ( Dissabte, 28 de Març de 2009 09:15 )
Llegir més...
 
Història i mites: Guerra del Francès i Serrallonga.
Escrit per Roger Casero   
Dissabte, 15 de Novembre de 2008 00:50
 
 
Dissabte passat es va fer, a Sarrià de Ter, la primera de les dues xerrades sobre la Guerra del Francès d'un cicle organitzat per GERDS de Ter, el grup editor de la revista Parlem de Sarrià.


El polític i historiador Lluís Maria de Puig va fer, en realitat, una mena de classe magistral sobre els setges de Girona de la Guerra del Francès. Mereix la seva intervenció un post específic (que encara no he fet), però ho recordo perquè precisament la meva pregunta, després de la seva intervenció, era sobre els mites que, des de totes les perspectives i opcions (vencedors i vençuts, dretes i esquerres) es generen dels fets històrics. I aquests dies sobre aquesta qüestió també ha escrit i reflexionat l'historiador Genís Barnosell.

Només cal llegir el llibre Girona i la Guerra del Francès (1808 - 1814), publicat per l'Ajuntament de Girona, on hi ha escrits de Lluís Maria de Puig i d'altres historiadors, com Genís Barnosell, coordinador també del llibre, per veure fins a quin punt es van mitificar personatges més aviat maquiavèl·lics!... alguns dels quals, com denuncia el propi de Puig, encara amb carrers dedicats a Girona... (Premeu "Llegir més" per a l' article complet)

 

Última actualització ( Dissabte, 28 de Març de 2009 09:14 )
Llegir més...
 
Sarrià de Ter, el paper de la història
Escrit per Josep Brugada   
Diumenge, 02 de Novembre de 2008 17:32

No hi ha dubte que l'arqueologia i els arxius -sobretot els gironins- encara ens amaguen fets i documentació. A mesura que els col·laboradors anàvem aprofundint i revisant els capítols, hem anat trobant més materials, antics i moderns. Hem estirat el fil d'Ariadna fins allà on ens ha estat possible, i al cap i a la fi, bo i posant en ordre tots els materials, hem apreciat que encara ens queda feina per fer. Comptat i debatut, però, podem demostrar avui, més i millor, que un poble el qual en aparença no semblava que tingués massa història, en té i molta! Com no podia ser altrament, fins i tot tenim referents prehistòrics, tenim a més, història antiga, ibèrica, romana, visigòtica, medieval, moderna, contemporània i un aplec d'història col·lectiva que no podíem passar per alt: història del folklore, dels costums, de la industrialització, de la demografia, del medi natural, dels artistes, la història del teatre a Sarrià de Dalt, la història d'un esport pioner, que amb més de cinquanta anys a Sarrià molts vam conèixer i vam practicar amb el nom de balonmano, l'origen i el desenvolupament d'un grup juvenil i una revista que també deixaren petja política i intel·lectual en els darrers anys del franquisme, Carrilet, etc. Tota aquesta història col·lectiva va ser Sarrià...

 
La Guerra del Francès i Sarrià de Ter
Escrit per Roger Casero   
Diumenge, 02 de Novembre de 2008 17:12

Des de la revista Parlem de Sarrià hem organitzat, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sarrià de Ter, dues xerrades sobre la relació de Sarrià de Ter amb la Guerra del Francès i, en especial, amb els setges de Girona, pels propers dissabtes 8 i 15 de novembre. D'altra banda també hem programat, pel diumenge 16 de novembre, una visita guiada per les muralles de Girona per rememorar els fets succeïts ara fa 200 anys.

Serà una bona ocasió, el cicle de xerrades, per conèixer un xic més la nostra història, la història de Sarrià de Ter. Com d'altres poblacions a l'entorn de Girona, Sarrià de Ter va jugar també un important paper en els setges de Girona de la Guerra del Francès, amb indrets clau com el Pont de l'Aigua, sobre el riu Ter i el Pi de la Bateria, a Sarrià de Dalt, patint-los i patint-ne també les conseqüències...

Us convidem a assitir-hi, compartint retalls de la nostra història i, sobretot, una bona estona en bona companyia i coneixements... Les xerrades, que aniran a càrrec dels historiadors Lluís Ma. de Puig i Francesc Xavier Morales, es faran a la sala gran de "El Coro" de Sarrià de Ter (c/ Firal, 92).

-------------------------------

pd: sobre els Setges de Girona ha escrit (i parlat, i pensat i organitzat) molt en Genís Barnosell (Història! Bloc de Genís Barnosell), entre d'altres a Girona i la Guerra del Francès (1808 - 1814) i a Memòria i mite dels setges de Girona, 1808-2008 (2008) en dos breus apunts que podeu ampliar si llegiu el llibre Girona i la Guerra del Francès (1808 - 1814), publicat per l'Ajuntament de Girona.

Última actualització ( Diumenge, 02 de Novembre de 2008 17:14 )
 
<< Inici < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 Següent > Fi >>

Pàgina 8 de 8